Yayımcılık sektöründe kitap üretiminin en yoğun olduğu aylar içerisindeyiz. Okulların, çok uzun süredir uzaktan eğitim yöntemi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmesinin sektörümüzün kitap üretimine olumsuz yansıdığını düşünmekteyiz. 2020 yılının ikinci çeyreğindeki pandemiye yönelik kapanma tedbirleri sonrası temmuz ayında kitap üretimi tarihi bir rekora ulaşmıştı. Bu yılın aynı ayında milli ve dini bayramlar sebebiyle çalışma gün sayısının azalmış olması alınan bandrol sayısını olumsuz etkilemişti. Yılın ilk yedi ayında geçen yıla oranla kitap üretiminde %9,5 küçülme gerçekleşmişti. Ağustos ve eylül aylarında yaşanacak kitap üretimi artışının, sektörümüzün pozisyonunu tekrar pozitif yöne döndürme ihtimalinin olduğunu daha önceki raporumuzda ifade etmiştik. Ağustos ayında sektörümüzün gösterdiği performans bu yöndeki ümitlerimizi güçlendirmiştir. Eylül ayında da kitap üretiminin aynı oranda artış göstermesi durumunda 2021 yılının da sektörümüz için büyüme yılı olması ihtimali yükselmektedir. 2021 yılının Ağustos ayında yayıncılarımız, 52.845.028 adet kitap üretimi gerçekleştirdi. 2020 yılının aynı ayındaki adet 43.947.287 olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yıla oranla yaklaşık %20 oranında bir artış görülmektedir. Bu yöndeki pozitif ivmenin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini ümit ediyoruz.
Ağustos ayı ile yılın ilk sekiz ayını tamamlamış olduk. 2020 yılının ilk sekiz ayında yayımlanan toplam kitap sayısı 299.502.278 adet olarak gerçekleşmişti. Bu yılın aynı döneminde ise yayımlanan kitap sayısı 283.976.523 adettir. Bu rakamlara göre yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla kitap üretiminde yaklaşık %5,2 oranında küçülme gerçekleşmiştir.
2021 Ağustos Ayı Kategori Dağılımı 2021 yılı Ağustos ayında yayıncılarımızın almış olduğu bandrollerin kategori dağılımına göre yayımlanan kitapların %12’sini yetişkin inceleme araştırma kitapları, %3,6’sını yetişkin edebiyat sanat kitapları, yaklaşık %7’sini çocuk ve gençlik kitapları, %4,9’unu inanç kitapları, %0,9’unu akademik yayınlar, yaklaşık %69,2’sini eğitim alanındaki kitaplar ve yaklaşık %2,4’ünü ithal kitaplar oluşturdu.